Noodalarm Geboortezorg

Verloskundigen op de kiek voor keuzevrijheid voor zwangere vrouwen: ‘Het wordt anders allemaal eenheidsworst’

Nieuws

5-4-2022 De Gelderlander

NIJMEGEN - Verloskundigen uit de regio gingen zaterdagmiddag als vroedvrouwen uit de jaren vijftig op de foto in het Valkhofpark in Nijmegen. Ze protesteerden op die manier tegen een nieuwe manier van bekostiging van de geboortezorg, die volgend jaar moet ingaan. 

Die nieuwe manier van werken, die nog moet worden goedgekeurd door de Tweede Kamer, zorgt er volgens het Platform Noodalarm Geboortezorg en andere organisaties van verloskundigen voor dat vrouwen straks niet meer kunnen kiezen waar ze bevallen. ,,De keuzevrijheid wordt straks onderdrukt, het wordt allemaal eenheidsworst", zegt de Lentse verloskundige Marlies Garritsen.

Minder babysterfte

Het nieuwe systeem komt erop neer dat verloskundigen straks hun werk straks niet meer apart bij een zorgverzekeraar declareren, maar dat er een pot geld komt die gynaecologen, verloskundigen en de kraamzorg in een regionaal samenwerkingsverband moeten verdelen. Dit zou moeten leiden tot minder babysterfte, door betere samenwerking. 

Verloskundigen zijn bang dat ziekenhuizen in zo'n opzet te veel invloed, zorg en geld naar zich toetrekken en de keuzevrijheid van vrouwen wordt beperkt. Dat zou ten koste gaan van het aantal thuisbevallingen en persoonlijke zorg in de wijken. Verloskundigen zouden ook buiten de boot kunnen vallen doordat ze niet bij de regionale organisatie betrokken worden en een ziekenhuis zijn eigen verloskundigenpraktijk inricht. Volgens Garritsen blijkt nergens uit dat ‘integrale bekostiging’ tot betere zorg en minder sterfte zou lijden. 

Quote

"De keuzevrij­heid wordt straks onderdrukt, het wordt allemaal eenheids­worst"

Marlies Garritsen, Verloskundige

Call the Midwife

Door het hele land protesteerden de afgelopen dagen groepjes verloskundigen in kleding die doet denken aan de Netflixserie Call the Midwife, over een groep Londense vroedvrouwen in de jaren vijftig en zestig. De Nijmeegse verloskundigen staan met hun ‘verlostassen’ op de foto, die bij gebrek aan wilgen om ze symbolisch aan op te hangen, op een stapel zijn gegooid.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad) 

Deel dit bericht

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Geboortezorg