‘Zee’ van zonnepanelen kan wél leuk zijn voor omwonenden, het bewijs staat in Hengelo

9-3-2021, AD

Veel Nederlanders ergeren zich aan de zee van zonnepanelen die steeds vaker in weilanden te zien is. Groen gras maakt er plaats voor grijze of zwarte velden. De roep om de zonnepanelen naar bedrijfsdaken te verplaatsen, groeit.

Maar het kan ook anders: in Hengelo ligt namelijk het meest biodiverse zonnepark van Nederland, waar mensen kunnen wandelen over kronkelpaadjes, bruggetjes en langs waterpartijen. ,,Daar zijn we trots op”, zegt Erik Mol.

Als projectleider bij de gemeente Bronckhorst stond hij in 2012 mede aan de wieg van zonnepark de Kwekerij aan de rand van Hengelo. Mol leidt ons enthousiast rond tussen de panelen, terwijl mensen aan de picknicktafel genieten van de zelf meegebrachte lunch of zittend op een omgevallen boomstronk zich laven aan de lentezon.

Honden ravotten met stukken hout in hun bek en rennen langs en onder de zonnepanelen door. ,,Dat mensen hier doorheen kunnen wandelen, maakt het extra leuk. Dan waarderen ze zo’n park veel meer”, zegt Mol.

Uitzicht verpest door panelen

Want acceptatie van zonneparken is – net als bij windmolens – voor omwonenden vaak moeilijk. Hun uitzicht wordt verpest door de enorme zee van vierkante vlakken die er liggen om de zon op te vangen. De meeste zonneparken zijn ontoegankelijk voor publiek.

In Hengelo werkt het anders. Om dit veld met bijna 7.000 zonnepanelen aan de noordkant van Hengelo staat weliswaar een hek, maar het park is toch toegankelijk voor alle omwonenden en andere geïnteresseerden. Een buurtbewoner heeft de sleutel van het hek en maakt dat elke ochtend open en ’s avonds weer dicht. ,,Zo betrek je de buurt er ook bij”, zegt Mol, terwijl de zoveelste buurtbewoner met een hond voorbij wandelt.

Als die het park inlopen, passeren ze eerst een insectenhotel. Daarnaast ligt een van de vele wadi’s om regenwater op te vangen en behalve op de paden is het gras er niet strak gemaaid. Tussen de panelen is volop ruimte voor kinderen om te ravotten. Honden kunnen er naar hertlust rennen en volwassenen een stukje door de natuur wandelen.

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Artikelen over Onbekend

Ander nieuws over Economie