’Beperking gebruik van strandhuisjes in Wijk aan Zee is bedoeld om de natuur te ontzien’

4-6-2021, IJmuiderCourant

Het beperkt aantal maanden waarin er in strandhuisjes verbleven mag worden, heeft niks te maken met gezondheidsrisico’s door de aanwezigheid van Tata Steel, laat het Beverwijkse gemeentebestuur weten. De reden is dat meer dan drie maanden intensief gebruik van de strandhuisjes een risico vormt voor het naast gelegen Natura2000-gebied.

Dat blijkt uit de beantwoording door het college van vragen van Kees Vroonhof van GroenLinks. Hij was aangeslagen op een uitzending van Een Vandaag, waarin werd verondersteld dat het beperken van het gebruik van de strandhuisjes tot maximaal drie maanden per jaar, te maken heeft met de uitstoot van Tata Steel en de daaraan verbonden gezondheidsrisico’s.

Dat is niet zo, volgens het college van b en w. Het hangt samen met beperkingen uit het Bestemmingsplan Strand Wijk aan Zee uit 2012.

Overnachten

,,Destijds bestond de wens bij de gemeente om overnachten toe te staan om te voldoen aan de recreatieve vraag, daarom is hiervoor de mogelijkheid geboden. Echter, er moest worden voorkomen dat te intensief gebruik werd gemaakt van deze strandhuisjes, waardoor een nieuwe 'woonwijk' of 'verblijfsrecreatieterrein' zou kunnen ontstaan. In het huidige bestemmingsplan Wijk aan Zee is de destijds opgenomen bepaling van 2012 overgenomen. Het gebruik van de strandhuisjes kan namelijk effecten hebben op de natuur. Door de beperkingen op het gebruik worden significante negatieve effecten voorkomen.’’

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Artikelen over Tata Steel

Ander nieuws over Economie