Bevallen als er een gevaarlijk virus rondwaart: 'Ziekenhuis voelt nu minder veilig'

20-3-2020, RTLNieuws

Nog maar zes weken en dan moet Sanne Hoving (32) bevallen van haar eerste kindje. Alleen de grote vraag is: waar moet dat gebeuren? Nu het coronavirus om zich heen slaat, is dat onzeker geworden. "Door het coronavirus ben ik er anders over gaan denken. Eerst voelde het ziekenhuis veiliger, maar nu voelt het ziekenhuis minder veilig."
afbeelding

Ze is niet de enige die er zo over denkt. Steeds meer vrouwen overwegen om thuis te bevallen vanwege het coronavirus, zegt Hennie Zoontjes van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Cijfers heeft hij nog niet, maar: "We krijgen signalen dat vrouwen dat meer overwegen."

Voorrang coronapatiënten

Dat heeft te maken met de huidige situatie in ziekenhuizen, zegt Zoontjes. "Ziekenhuizen hebben het druk met coronapatiënten. Zwangere vrouwen krijgen dat ook mee, dus denken ze: ik ben gezond, misschien moet ik die thuisbevalling overwegen."

Vooralsnog heeft elke gezonde vrouw de keuze om in het ziekenhuis of thuis te bevallen, vertelt Zoontjes. En in de meeste gevallen - op enkele ziekenhuizen na - kunnen zwangere vrouwen bevallen met hun eigen verloskundige. Tegelijkertijd kan alles veranderen als een ziekenhuis veel coronapatiënten moet opnemen, zegt hij. "Zekerheden bestaan even niet."

 

Voor Sanne heeft een eventuele thuisbevalling vooral te maken met veiligheid. "Natuurlijk worden afdelingen in ziekenhuizen van elkaar gescheiden en ligt er heus geen coronapatiënt op de kraamafdeling. Maar in een ziekenhuis is toch meer corona dan thuis."

Plus, voegt ze toe, de crisis heeft ook impact op het zorgpersoneel. "Je moet rekening houden met uitval van zorgpersoneel. Ze kunnen uitgeput zijn geraakt. Minder scherp zijn dan normaal." Haar bevalplan kan overigens nog wel 'tien keer wijzigen', zegt ze. "Het hangt ervan af hoe het virus zich ontwikkelt."

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie herkent niet direct een toename in het aantal thuisbevallingen. Maar verloskundige Marlies Bartels van Maatschap Verloskundig Centrum Roosendaal ziet dat wel. Ze spreekt zelfs over een 'heropleving van de thuisbevalling'. "De afgelopen weken bevielen meer mensen thuis dan normaal gesproken. Donderdag op vrijdag waren dat er drie. Dat is in geen 25 jaar gebeurd."

Bartels vindt die toename niet zo gek. "Wij zeggen niet wat beter is, maar adviseren vrouwen wel na te denken over een thuisbevalling. Het landelijk advies van het RIVM is: heb zo min mogelijk contact met mensen. Thuis kun je goed overzien welke mensen jouw huis binnenkomen. In het ziekenhuis komen meer mensen." Bovendien zijn poliklinische en thuisbevallingen even veilig, zegt ze.

 

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Meer over Geboortezorg