Duurzaam alternatief voor beton en staal en oplossing voor de CO2-uitstoot: Heeft bouwen met hout de toekomst?

Nieuws

9-8-2021 NHD

Bestaat over vier jaar twintig procent van de nieuwbouwwoningen in onze regio uit hout? Als het aan de Metropoolregio Amsterdam (MRA) ligt wel. Bouwen met hout scoort goed op het gebied van duurzaamheid, maar is het ook betaalbaar voor toekomstige bewoners?

Het gebruik van hout voor nieuwe huizen wordt de laatste jaren vaak genoemd als duurzaam alternatief voor beton en staal, vanwege de natuurlijke CO2-opslag en het feit dat de productie van hout niet gepaard gaat met een flinke uitstoot van broeikasgassen. Ook kan men de wereldwijde voorraad aan bomen voor houtbouw aanvullen, iets dat met de grondstoffen van beton en cement niet kan.

Reden voor Metropoolregio Amsterdam (MRA) om de komende jaren in te zetten op hout, zegt Bob van der Zande. Hij is programmaleider van de zogeheten Green Deal Houtbouw, een toekomstvisie van de tien gemeenten in de regio Groot-Amsterdam, in samenwerking met meerdere partijen uit de vastgoedsector. In de Green Deal spreekt de MRA de ambitie uit om vanaf 2025 bij 20 procent van de nieuwbouwwoningen overwegend met hout te werken.

Van der Zande: ,,Bij de productie van hout wordt er geen CO2 uitgestoten. De verwerking en het vervoer leveren wel enige uitstoot op, ja’’, zegt van der Zande. ,,Daar staat weer tegenover dat hout ook CO2 opneemt. Dat krijg je niet voor elkaar met wat voor circulair beton dan ook.’’

Duurzaamheid

Toch zijn er partijen die vraagtekens zetten bij de milieuvriendelijkheid van houtbouw. Eén daarvan is, niet geheel verrassend: de brancheorganisatie van de beton- en cementindustrie. Zij wijst op de verwerking van schadelijke stoffen als polyurethaan in de hars waarmee stukken hout van de veelgebruikte bouwsoort ’Cross Laminated Timber’ (CLT) aan elkaar worden gelijmd.

Van der Zande: ,,Dat is inderdaad nog een puntje, want dat is niet voldoende milieuvriendelijk. Daar staat wel tegenover dat het zo’n klein onderdeeltje van de constructie is, dat het niet opweegt op tegen de milieuschade van de betonproductie.’’

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad) 

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Meer over Tata Steel