Jeroen de Haas van het nieuwe energienetwerk Groendus: 'Gedragsverandering moet energietransitie versnellen'

3-3-2021,

Gedragsverandering is cruciaal voor het slagen van de energietransitie. Dat zegt Jeroen de Haas, voorzitter van de Raad van Commissarissen van het nieuwe energienetwerk Groendus. “Ons verbruik is nog heel erg gebaseerd op dat er altijd wel een gas- of kolencentrale staat te draaien of extra aan kan. Dat willen wij eruit krijgen.” afbeelding

Het is tijd voor fundamentele veranderingen in het energiesysteem, vindt Jeroen de Haas. “Er is een flinke beweging gaande richting een CO2-neutrale toekomst. De vraag naar elektriciteit stijgt: we kiezen steeds vaker een auto op batterij in plaats van brandstof en verwarmen meer en meer op elektriciteit. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, want het sterk toenemende aanbod van schone energie is weersafhankelijk en daarmee volatiel. De mismatch van vraag, aanbod en timing zorgt ervoor dat er nu nog grijze stroom ingezet moet worden op momenten dat schone energie simpelweg niet leverbaar is.”

Lees ook: Jeroen de Haas ex-mister Eneco: Coronacrisis vergroot waardering voor je buren

Daar wil de ex-topman van Eneco met het nieuwe bedrijf Groendus verandering in brengen. Volgens De Haas ligt de oplossing voor een groot deel in het stimuleren van gelijktijdigheid: verbruik van zon- en windenergie op hetzelfde moment dat het wordt opgewekt. Maar dat vergt een andere, meer integrale aanpak dan vandaag de dag gangbaar is.

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Artikelen over Onbekend

Bronnen