Onze thuisbevalcultuur is immaterieel erfgoed – maar niet onomstreden

16-1-2021, RTLNieuws

Op het eerste gezicht hebben de wielerronde De Acht van Chaam, wadlopen, de Marroncultuur en de thuisbevalling niet zoveel met elkaar te maken. Maar ze staan alle vier wel mooi op de Nederlandse lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed. De thuisbevalcultuur is een van de nieuwe toevoegingen van dit jaar.

 

afbeelding

"Er zijn bij de Nederlandse thuisbevalcultuur veel partijen betrokken, namelijk verloskundigen, kraamverzorgenden en ouders", zegt de Nederlandse Organisatie van Verloskundigen. "Bij al deze partijen leeft alleen lang niet altijd het besef dat het thuis bevallen méér is dan een medische handeling. Het is ook onderdeel van de Nederlandse immateriële cultuur."

Keuze voor vrouwen

Verloskundige Veerle Takes was één van de initiatiefnemers die een plekje op de lijst wilden bemachtigen. "In sommige delen van Nederland kun je helemaal niet meer thuis bevallen", vertelt ze. Dat is bijvoorbeeld in Zeeland en op de Waddeneilanden zo. "Daar schrok ik van. Wij willen juist graag dat vrouwen die keuze houden."

Takes legt uit dat het behouden van autonomie over de bevalling belangrijk kan zijn. "Een vrouw kan zich dan goed en veilig voelen. Dat heeft veel positieve effecten op de bevalling." Het is voor haar vooral belangrijk dat vrouwen goed weten hoe ze de keuze maken om wel of niet thuis te bevallen.

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Meer over Geboortezorg