Potentie zonne-energie fors onderschat: 'Er is meer mogelijk dan steden denken’

10-3-2021, BD

Waardevolle natuur- en landbouwgrond moet in Brabant gevrijwaard blijven van zonneparken. Dat kán ook omdat de potentie van zonne-energie in de steden fors wordt onderschat.

Die boodschap verkondigen boeren- en milieuorganisaties vandaag in het Brabants Dagblad. Terwijl investeerders zonneparken mogen aanleggen in het buitengebied, blijven honderden hectaren aan daken, afvalstorten en taluds van snelwegen nog leeg.

Ongeschikt

Vier Brabantse regio’s moeten deze zomer definitieve plannen indienen voor duurzame energie-opwekking. Actueel inzicht in de potentie van grote daken voor zonnepanelen ontbreekt echter. De regio’s schatten die alle te laag in, stellen de Brabantse Milieufederatie (BMF) en de Zuidelijke Land en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Deze week nog bleek uit gezamenlijk onderzoek dat veel potentieel op stallen van middelgrote bedrijven onbenut blijft. Overheden wijzen erop dat ze bedrijven niet kunnen dwingen. Daken zouden vaak ongeschikt zijn, het rendement te laag. ,,Maar als je serieus in gesprek gaat met ondernemers is veel meer mogelijk dan gemeenten denken”, zegt BMF-directeur Femke Dingemans. ,,Ze gaan te makkelijk voor snel resultaat”, vult Gerard van Zutphen van de ZLTO in Meierijstad aan.

75 procent

West-Brabant bijvoorbeeld mikt erop 25 procent van de grote daken te voorzien van zonnepanelen. ,,Veel te laag”, zegt Paul Stassen, directeur van Solar Valley, dat ondernemers in onder meer Waalwijk en Tilburg verenigt voor zon-op-dak. ,,Dat is gebaseerd op theoretische modellen. Onze ervaring leert dat 75 procent van de daken geschikt is. Het probleem is niet de draagkracht van de daken, niet het geld en niet de techniek. Je moet ondernemers op de juiste manier mobiliseren.”

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Artikelen over Onbekend

Ander nieuws over Economie