Noodalarm Geboortezorg

Thuisbevallen is niet zo eng als je denkt

Onbekend

16-1-2021 NRC

Bevallen Gynaecologen, journalisten, Netflix – ze maken al te vaak van thuisbevallen een nachtmerrie. Wie daarover vragen stelt, wordt niet serieus genomen. Dat moet anders, meent .

Op Netflix is ‘Pieces of a Woman’ een van de best bekeken films van het moment. Daarin verliest een Amerikaans stel hun baby na een heftige thuisbevalling, die de eerste dertig minuten van de film in beslag neemt. In deze krant noemde recensent Coen van Zwol die hartverscheurende scenes terecht „bepaald geen reclame voor de thuisbevalling”: de baby heeft zuurstofgebrek, de aanwezige verloskundige alarmeert het ziekenhuis te laat.

De lancering van de film valt middenin een Nederlandse discussie over het bevalproces, tussen medisch personeel dat bevallingen in Nederlandse ziekenhuizen begeleidt, en voorstanders van de ‘natuurlijke bevalling’ – vaak (eerstelijns) verloskundigen, doula’s en ervaringsdeskundigen. Die ‘natuurbeweging’ vindt dat vrouwen onnodig bang worden gemaakt voor bevallen, onder andere door bovengenoemde Netflixfilm. Daarnaast (en hierin worden ze bijgevallen door academisch onderzoekers) heeft een ziekenhuisbevalling slecht-meegewogen nadelen voor bevallende vrouwen, ten opzichte van een thuisbevalling (daarover straks meer).

Over deze ‘natuurbeweging’ wordt laatdunkend in de media gesproken, door zowel gynaecologen als journalisten. Dat is zorgelijk, want klachten over het medische beleid moeten wel serieus worden genomen. Zodoende kunnen negatieve ervaringen met ziekenhuisbevallingen worden gebruikt om het beleid te verbeteren, waarna het bevalproces ten goede kan veranderen.

Wereldwijd neemt het aantal ziekenhuisbevallingen toe. Nederland is het enige land ter wereld waar een thuis- of een ziekenhuisbevalling gelijkelijk worden gewaardeerd. Niettemin bevalt inmiddels zo’n 80 procent van de Nederlandse vrouwen in het ziekenhuis, tegenover 20 procent thuisbevallingen; in 1953 beviel nog 78 procent van de vrouwen thuis.

Een reden voor die snelle toename is dat Nederlanders geloven dat een ziekenhuisbevalling veiliger is dan een thuisbevalling. Dat idee is ontstaan door de discussie rondom babysterfte in ons land: die werd, tot enkele jaren terug, relatief hoog bevonden. Het huidige beleid is erop gericht dat getal terug te dringen, onder meer door toenemend medisch begeleiden van bevallingen.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad) 

Deel dit bericht

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Geboortezorg