Utrechtse gemeenten (U16) willen uitstel voor grote zon- en windenergieplannen

4-3-2021, RTVUtrecht

Zestien Utrechtse gemeenten, onderdeel van samenwerkingsverband U16, willen uitstel van de energieplannen voor nieuwe windmolens en zonnepanelen. Dat schrijft Rob Jorg, voorzitter namens de U16 in een brief en wethouder van gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Volgens voorzitter Jorg willen de wethouders van de U16 meer tijd voor participatie met bewoners en belanghebbenden bij het vastleggen van zoeklocaties voor windmolens en zonneweides. De officiële deadline voor deze Regionale Energiestrategie (de RES) loopt daarvoor tot 1 juli 2021, maar de gemeenten gaan die met drie maanden verzetten naar 1 oktober 2021.

"We gunnen alle samenwerkende partijen meer tijd om een zorgvuldig en weloverwogen besluit te nemen", aldus Jorg in de brief. "Ook is er meer tijd nodig om te komen tot een gedragen consensus over de invulling van de RES."
Dat geldt niet alleen voor inwoners, maar ook voor raadsleden, Statenleden en bestuursleden uit het Waterschap, vindt Jorg. Zij hebben het laatste woord over waar verder onderzoek komt naar nieuwe locaties voor zonneweides en windmolens.

Wijk bij Duurstede
De brief valt samen met een eerder opvallend besluit uit Wijk bij Duurstede, een gemeente die onderdeel is uit de U16. Wethouder Hans Marchal kondigde daar onverwachts aan geen windmolens te willen vanwege de hoge tijdsdruk die de energieplannen van zich vragen.

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Artikelen over Onbekend

Ander nieuws over Economie