Windmolenprotest blijft, zelfs als ze bij IJburg niet komen

6-3-2021, Parool

Op het Museumplein demonstreerden driehonderd mensen vanmiddag tegen de bouw van windmolens. Met daarbij nogal wat Amsterdammers uit Noord en Zuidoost die vrezen dat de gemeente door de enorme weerstand op IJburg uitwijkt naar hun buurten.

Spandoeken van vijftig meter zijn al niet misselijk, maar met acht van zulke spandoeken op een rij wordt het pas echt imposant. Het is even manoeuvreren maar dan strekken de leuzen tegen windmolens zich uit over het hele plein. “Het langste spandoek ooit op het Museumplein,” roept Naut Kusters van actiegroep Windalarm. “Dit is de lengte van twee windmolens!”

Bij het podium trekt een steltloper intussen veel bekijks. In haar windmolenpak komt ze met gemak vier meter hoog. “Die is blij dat het vandaag geen windkracht 8 is.”

Landelijke aandacht

De demonstratie heeft honderden tegenstanders van windmolens bijeengebracht. Wat begon als een protest tegen de Amsterdamse plannen om nog minstens zeventien windturbines te bouwen langs de stadsrand, groeide uit tot een landelijke manifestatie. En dus zijn er ook tegenstanders van windmolens uit bijvoorbeeld Swifterbant, Deventer en het Brabantse Lith.

Het stormachtige protest tegen de mogelijkheid dat er windmolens komen op IJburg heeft zelfs landelijk de aandacht getrokken in de verkiezingscampagne. Als VVD-leider merkte demissionair premier Mark Rutte vorige week fijntjes op dat GroenLinks en D66 wel erg hard van stapel lopen met nieuwe klimaatplannen. Terwijl hun eigen kiezers op IJburg kennelijk ook geen windmolens willen ‘in hun achtertuin’.

Bezorgde Noorderlingen

Maar in Noord maken ze zich intussen een beetje zorgen. Als het stadsbestuur de grond in IJburg te heet onder de voeten wordt, komen er misschien des te meer windmolens bij de Noorder IJplas en de buitenrand van de A10. In een stoet zijn daarom zo’n dertig Noorderlingen vanaf de pont naar het Museumplein gelopen.

lees artikel (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Artikelen over Onbekend

Ander nieuws over Economie