brief-aan-kraamverzorgsters

Amsterdam, 16 januari 2021

Beste kraamverzorgsters, 

We mailen jullie over een belangrijk voornemen van VVD minister van Volksgezondheid, Tamara Van Ark. Het gaat over de zorg die we tijdens de bevalling en de kraamtijd bieden. Minister van Ark heeft laten weten dat zij de geboortezorg per volgend jaar ingrijpend wil veranderen. Dit heeft grote gevolgen.

Door een groep verontruste zwangeren, ouders en zorgverleners is een petitie opgesteld. De petitie zal eind januari aan de Tweede Kamer worden aangeboden. We hopen dat jullie er net zo in staan als wij en de petitie willen ondertekenen én delen met anderen! 

In Nederland hebben we een bijzonder systeem. Dit start bij verloskundigen. Je ziet de verloskundige zolang je ‘gewoon’ gezond zwanger bent, een gynaecoloog als het nodig is en een kraamverzorgster wanneer je thuis bent tijdens je bevalling en kraamtijd. De verloskundigen, gynaecoloog en de kraamverzorgster werken goed samen. Je kiest de verloskundigen, kraamzorg en eventueel een ziekenhuis dat bij jou past. Je kiest waar je wil bevallen. Bij de verloskundigenpraktijk bespreek je wat belangrijk is voor jouw zwangerschap: dat is zorg op maat. Deze keuzevrijheid dreigt snel te veranderen.

Als de minister haar besluit doorzet kunnen ziekenhuizen vanaf 2022 alle zorg die nodig is in een zwangerschap declareren bij een zorgverzekeraar, zonder de verloskundigen en kraamzorg uit de wijk daarbij te betrekken. Op termijn zal, net als in andere westerse landen, de zorg hierdoor ziekenhuis georiënteerd worden, de zwangere patient worden van het ziekenhuis en de ‘gewone gezonde zwangerschap en bevalling’ en de kleinschalige verloskundigenpraktijken uit de wijk verdwijnen.  

Voor deze wijziging is geen enkel bewijs dat het betere zorg oplevert voor moeder of kind en blijkt in experimenten alleen meer te kosten. 

Help mee deze verandering tegen te houden door de petitie te tekenen en met zo veel mogelijk anderen te delen. Wij hebben al getekend!
Bekijk de petitie en meer achtergrondinfo hier:  www.noodalarmgeboortezorg.nl
Wil je bijdragen aan de werkzaamheden? Mail via info@noodalarmgeboortezorg.nl  

Hartelijk dank namens het kernteam! 

Volg ons op @noodalarmgeboortezorg 

  • Facebook: www.facebook.com/noodalarmgeboortezorg 
  • Instagram: www.instagram.com/noodalarmgeboortezorg 
  • Twitter: www.twitter.com/noodalarmgbzorg