Inmiddels heeft de Tweede Kamer gestemd na onze update van de petitie. We danken iedereen die heeft getekend. Dat heeft echt verschil gemaakt. We kunnen nu verder. Blijft u tekenen dan houden we u op de hoogte.

Behoud keuzevrijheid zwangeren en eerstelijns geboortezorg

Wij,

zwangeren, ouders en professionals in de geboortezorg,

Constateren dat:

 • minister van Ark per 2022 de bekostiging van de geboortezorg zodanig wil hervormen dat de eerstelijns verloskundige zorg in de nabije toekomst verdwijnt in grote ziekenhuisorganisaties;
 • hiermee de keuzevrijheid voor vrouwen verdwijnt om te bevallen met de zorgverlener van hun keuze en op de plaats van hun keuze;
 • enige onderbouwing voor deze wijziging in de bekostiging ontbreekt;
 • de babysterfte enkel verder verlaagd kan worden door persoonlijke preventieve laagdrempelige zorg (RIVM 2020). Deze zorg op maat wordt bij uitstek geleverd door verloskundigen in eerstelijns praktijken in de wijk;
 • de voorgenomen bekostiging op den duur vrouwen meer (onnodige) medische behandelingen zullen ondergaan en de zorg duurder wordt;
 • door het verdwijnen van de eerstelijns zorg ook het unieke systeem van kraamzorg uit de wijken zal verdwijnen;

en verzoeken de Tweede Kamer:

 • zich uit te spreken voor het in standhouden en stimuleren van laagdrempelige verloskundige zorg in de wijk en keuzevrijheid voor zwangeren van zorgverlener en plaats van geboorte;
 • nu geen ingrijpende wijzigingen door te voeren in de bekostiging van de geboortezorg;
 • geen wijziging in bekostiging door te voeren zonder aantoonbare meerwaarde;
 • te zorgen dat de komende vijf jaar de beloftes worden nagekomen die de opeenvolgende ministers hebben gedaan om experimenten mogelijk te maken waarbij zelfstandige eerstelijns verloskundigen ook bij milde medische indicaties bevallingen begeleiden (substitutie van zorg). Daarvoor moet de minister regie voeren richting VWS, NZA, ZN en zorgverzekeraars;
 • de experimenten te richten op het sociale domein, daar waar de kans op verbetering van uitkomsten het grootst is.

Onderteken als 60407e

Ik steun het verzoek van zwangeren, ouders en professionals aan de Tweede Kamer, om te garanderen dat keuzevrijheid van zwangeren voor zorgverlener en plaats van geboorte én laagdrempelige eerstelijns verloskundige zorg in de wijk behouden blijft.

Mijn naam en woonplaats mogen zichtbaar zijn.
Houdt mij op de hoogte (afmelden kan altijd).

 

Ondertekenaars met een oproep aan- of bericht voor de politiek

Hupkens E
Amsterdam 
Psychotherapeut De politiek vernietigd zonder inhoudelijke reden belangrijke zorg op maat. Juist zo belangrijk om hulp te mogen kiezen en persoonlijk te houden!
Kuiters, J.D.
Dordrecht 
moeder Eigen keuze is belangrijk! Jezelf veilig voelen bij een verloskundige.
E.Y. van Donkelaar
Middelburg 
Helemaal persoonlijke keuze. Zwangerschap is geen ziekte.
Klompenmaker, E
Nijverdal 
zelf heb ik al 3 kinderen. met alle 3 moest ik uiteindelijk naar het zieken huis bij geboorte. al was ik liever thuis bevallen. dit doe ik voor de moeders die thuis kunnen bevallen, dit heb ik zelf nooit kunnen ervaren. in het ziekenhuis wordt het minder persoonlijk.het enigste voordeel van een ziekenhuis is dat je direct geholpen wordt mocht dit nodig zijn.
Zijlmans dpll.
Lieshout 
mijn bevallingen zijn thuis geweest en ik weet hoe belangrijk dat was.
T Land-Zoutewelle
Hendrik-Ido-Ambacht 
Tijdens mijn werk zie ik met eigen ogen hoe belangrijk de rol van de verloskundige is! Persoonlijk en het kan levensreddend zijn.
M.Diederen
Geleen 
Ik heb 4 kindjes thuis mogen baren onder begeleiding van mijn toppers van verloskundige praktijk, en hopelijk komende april weer! Als ik ooit opnieuw zwanger zou raken zou ik niks liever willen dan me weer zo veilig en gesteund voelen in het proces om een kindje te krijgen en zou ik dan ook per direct ervoor kiezen bij hun terug te gaan. Het ziekenhuis daarintegen benauwd me en daar voel ik me maar een van de vele nummertjes.
M van Eijk
Markelo 
Laat het gewoon zoals het is. Ik voel mij prettig en veilig in mijn praktijk dieniknzef heb gekozen in mijn eigen omgeving. Ik wil als zwangere een persoonlijke aanpak en niet het gevoel hebben op te gaan in de massa. De praktijk is minder dan tien minuten rijden, het ziekenhuis bijna drie kwartier.... Wat erg dat zwangere vrouwen nu de dupe worden van bezuinigingen...
Reinhardt CME
Oostvoorne 
keuzevrijheid, niet onnodig medicaliseren en persoonlijke benadering zijn een groot en belangrijk goed
Bom C.
's-Gravenhage 
Ik betwijfel of de kosten voor geboortezorg met de beoogde hervorming zal dalen. Verpleegkundigen geven al jaren aan dat er amper tijd is voor persoonlijke aandacht en zomaar een praatje. De benodigde persoonlijke preventieve laagdrempelige zorg zal hiermee in het geding komen met kans op een verhoogde babysterfte. Zo'n voorstel past toch niet in een land als Nederland?
C.S van de worp
Spijkenisse 
Als kraamverzorgende vind ik het belangrijk dat kraamvrouwen een vertrouwde verloskundige aan hun zij hebben voor tijdens en na de zwangerschap. Door deze in het begin zelf te kunnen kiezen, weet de vrouw waar ze aan toe is. Als dit via het zh gaat zal dit minder vertrouwt en minder persoonlijk worden/gaan voelen.
Klaassen
Spijkenisse 
Als je je zorgen maakt ga je naar de huisarts Wanneer je kies afbreekt ga je naar de tandarts Als je pijn in je rug hebt ga je naar de fysiotherapeut En als je zwanger bent ga je naar de verloskundige In mijn eigen wijk, laagdrempelig en vertrouwd. Wie komt er anders naar mij toe wanneer ik me rot schrik als ik bloedverlies heb? Of als ik van de trap af glij? Of als ik denk dat ik aan het bevallen ben maar het nog lang niet zo ver blijkt te zijn? Ik weet niet hoe ik zonder mijn verloskundige mijn zwangerschappen was door gekomen! Ik ken haar en zij kent mij! Waarom een fantastisch systeem helemaal om zeep helpen? In het ziekenhuis waren de mensen ook vriendelijk en behulpzaam daar niet van, maar mijn verloskundige geeft mij het gevoel dat zij er alleen voor mij is. Mijn derde kind was er zo snel dat ik er niet aan had moeten denken om nog naar het ziekenhuis te moeten rijden. Gelukkig was daar Mieke, mijn verloskundige en kwam het meer dan goed! De politiek staat er momenteel bol van: "de menselijke maat" moet terug! En dan halen ze de menselijke maat weg uit de zorg voor zwangere vrouwen.....ONBEGRIJPELIJK!
Geurts-Broekhuis A.S.
Spijkenisse 
In
Boswijk IE
Alkmaar 
Het thuis kunnen bevallen met eigen keuze voor verloskundige is een mooi recht. Daarbij ben ik tegen medicalisering van zo’n natuurlijk proces als een bevalling is.
Besemer, A.
Rotterdam 
aantasting van zelfbeschikking
van der Meulen
Bathmen 
Ik durf hierdoor op dit moment niet goed voor een tweede kindje te gaan, maar misschien is dat juist de bedoeling van de politiek....
van der Molen A.H.
Amersfoort 
Houd onze unieke zorg aan zwangeren en kraamvrouwen in stand
Vonk MAAW
Houten 
Laat ons niet verdwijnen, maar behoud ons unieke geboortesysteem en daarmee de beste zorg die we aan alle zwangeren en hun ongeboren kind kunnen geven
Kurvers
Nijmegen 
Een zwangere vrouw is geen zieke vrouw. Bevallen kan in de meeste gevallen thuis. Versterk een zwangere vrouw in haar kracht in plaats van het hospitaliseren van geboortezorg. Bevallen is iets natuurlijks. Met een goed georganiseerde geboortezorg kunnen vroedvrouwen en kraamverpleegkundigen het meerendeel van de vrouwen thuis ondersteunen gedurende een heel bijzondere periode in hun leven. De kennis omtrent bevallen en kramen is een specialisme waarbij medicalisering vaak niet nodig is. Dit specialisme is gebaseerd op en kennis en vertrouwen, en niet op angst en wantrouwen jegens een gezond functionerend lichaam. Goede gezondheid en zorg op maat voor zwangere en kind kan uitstekend gemonitoord worden door de vroedvrouw. Het ziekenhuis kan hierbij op indicatie meekijken en in overleg met vroedvrouw beslissen waar het zwaartepunt van de zorg het beste kan liggen. In nederland hebben we een uniek systeem waarin zwangeren thuis begeleid worden en thuis kunnen bevallen. Deze zorg is al zo oud als de mensheid, het is gesystematiseerd toen ook de gezondheidszorg gesystematiseerd werd. Het beroep vroedvrouw zal ong van omstreeks 1880/1890 stammen. Het geeft vrouwen zelfbeschikking over hun lichaam , de regie over de bevalling, de vrijheid om thuis in eigen omgeving vorm te geven
van Halsema, R.C.
Tuk 
Dit speelt in de hele gezondheidszorg. Vertrouwen in de zorgverlener lijkt er niet te zijn, alles wordt steeds maar verder weg en op vergrote schaal georganiseerd. Mensen willen zorg in de buurt en met hulpverleners en professionals die zelf betrokken zijn.
Jaarsveld T.M.
Zoetermeer 
Laat de zwangeren alsjeblieft zelf kiezen waar ze mogen bevallen!!! @kraamzorg Pip
Nicole Dekker
Zoetermeer 
Ik vind het belangrijk dat elke aanstaande moeder zelf mag kiezen waar zij zich prettig bij voelt. Dus de keuzevrijheid moet blijven bestaan.
Stephanie Bregten
Zoetermeer 
Ik vind het belangrijk dat elke aankomende moeder zelf haar bevalling mag bepalen. Waar zij dit ook wilt. Uiteindelijk moet zij zich goedvoelen bij haar besluit. Indien een keuze medisch niet kan, anders gewoon eigen keuze.
J van der Veen
Hoogeveen 
Ik heb er geen woorden voor dat het überhaupt een punt van discussie is! Keuzevrijheid en zelfbeslissingrecht zijn essentieel! Wij vrouw geven geboorte aan alles hier op aarde; onze hele essentie van zijn begint bij ons. Als we daar nou niet zelf meer over mogen beslissen, wat voor effect heeft dat op onze toekomst?
Beker M.E.L.
Lelystad 
Als vrouw, moeder, a.s. grootmoeder, psychosociaal therapeut én doula ervaar ik dagelijks hoe belangrijk vrijheid is, op vele niveaus en gebieden. Wij kunnen dat bieden in ons land met onze mooie geboortezorg, laten we dat mogelijk blijven maken, behouden en koesteren.
Minderhout van JCCRM
Wassenaar 
Iedere vrouw heeft het recht om in vrijheid te kiezen op welke manier en waar haar kind geboren wordt
Hounjet
Puth 
Als voormalig huisarts heb ik heel positieve ervaring met thuisbevalling
Ernes M.E.C.H
Puth 
Maak van zwangerschap en bevalling, geboorte geen ziekenhuis gebeuren
Mariska Lubbers
Zutphen 
Ik zou het jammer vinden dat wij als vrouwen straks niet zelf de keuze meer kunnen en mogen maken waar we willen bevallen. Ik ben zelf thuis bevallen van een zoontje en ben daar heel blij mee geweest dat ik keuze toen heb kunnen maken om thuis te kunnen bevallen. Ik zou de keuze zo weer maken om thuis te bevallen als ik weer zwanger zou mogen zijn. Niets liever dan thuis in me eigen omgeving te zijn en te mogen bevallen van een kindje.
Ph.A.Engelen
Amsterdam 
Mijn 3 kinderen zijn thuis geboren en bij de geboorte van de jongste waren de 2 oudere kinderen door omstandigheden aanwezig. Een waar familiefeestje.
Zonneveld S.
Heemskerk 
Verpleegkundige /moeder van 3 thuisgeboren kindere Het zou toch jammer zijn als er straks niet meer gekozen kan worden voor een veilige begeleiding bij thuisbevallen.
Voordenhout C.J.
 
Een geboorte is een van de meest belanrijke en impactvolle gebeurtenissen in iemands leven. Daar horen eigen keuzes w.b welke zorg, hoe ingevuld en door wie bij. Deze keuzevrijheid mag a.s ouders niet ontnomen worden, doordat de minister geld een grotere rol laat spelen.
H Klomp
Uffelte 
Het zou toch vreselijk jammer zijn dat je geen keuze meer hebt om onder begeleiding van de verloskundige thuis te kunnen bevallen in je eigen vertrouwde omgeving.
J.c. Van den Brand
Amsterdam 
Dit kan en mag niet gebeuren.
J brand
Amsterdam 
Dit is misschien wel de meest ingrijpende en belangrijke gebeurtenis in het leven van een vrouw (of stel), daar moet keuze vrijheid in blijven bestaan.
Manenschijn F
Hoogeveen 
Ik ben een aanstaande oma Mijn motivatie is dat vrouwen in heel Nederland zelf mogen en kunnen kiezen welke geboortezorg zij willen. Het belangrijkste is dat er een vertrouwensband nodig is tussen verloskundige en aanstaande ouders. Deze is heel belangrijk en heb je niet met iedereen direct. Mijn kind heeft net zoveel recht op die keuze dan ik heb gehad. Dit recht mag niet ongedaan gemaakt worden.
JM Tijmense
Apeldoorn 
Vrije keuze over de manier van bevallen is aan de vrouw met de professional.
W. Uiterwijk Winkel
Hoogeveen 
Ik ben altijd trots geweest op de keuzevrijheid in Nederland voor wat betreft de zorg rondom zwangerschap en geboorte! Dat is een groot goed. Daarnaast functioneert ons systeem uitstekend. Ik vind het daarom absurd dat er plannen zijn om dit te veranderen!
M.I. Boot
Breda 
Ik ben thuis bevallen van twee gezonde kinderen. Ik gun iedere vrouw deze privacy en intimiteit. En vooral haar eigen keuze.
E.A. van Elteren
Ammerstol 
Ik ben zelf 2 keer thuis bevallen en 1 keer in het ziekenhuis omdat dat helaas moest. Thuis bevallen is het mooiste wat er is ?