Inmiddels heeft de Tweede Kamer gestemd na onze update van de petitie. We danken iedereen die heeft getekend. Dat heeft echt verschil gemaakt. We kunnen nu verder. Blijft u tekenen dan houden we u op de hoogte.

Behoud keuzevrijheid zwangeren en eerstelijns geboortezorg

Wij,

zwangeren, ouders en professionals in de geboortezorg,

Constateren dat:

 • minister van Ark per 2022 de bekostiging van de geboortezorg zodanig wil hervormen dat de eerstelijns verloskundige zorg in de nabije toekomst verdwijnt in grote ziekenhuisorganisaties;
 • hiermee de keuzevrijheid voor vrouwen verdwijnt om te bevallen met de zorgverlener van hun keuze en op de plaats van hun keuze;
 • enige onderbouwing voor deze wijziging in de bekostiging ontbreekt;
 • de babysterfte enkel verder verlaagd kan worden door persoonlijke preventieve laagdrempelige zorg (RIVM 2020). Deze zorg op maat wordt bij uitstek geleverd door verloskundigen in eerstelijns praktijken in de wijk;
 • de voorgenomen bekostiging op den duur vrouwen meer (onnodige) medische behandelingen zullen ondergaan en de zorg duurder wordt;
 • door het verdwijnen van de eerstelijns zorg ook het unieke systeem van kraamzorg uit de wijken zal verdwijnen;

en verzoeken de Tweede Kamer:

 • zich uit te spreken voor het in standhouden en stimuleren van laagdrempelige verloskundige zorg in de wijk en keuzevrijheid voor zwangeren van zorgverlener en plaats van geboorte;
 • nu geen ingrijpende wijzigingen door te voeren in de bekostiging van de geboortezorg;
 • geen wijziging in bekostiging door te voeren zonder aantoonbare meerwaarde;
 • te zorgen dat de komende vijf jaar de beloftes worden nagekomen die de opeenvolgende ministers hebben gedaan om experimenten mogelijk te maken waarbij zelfstandige eerstelijns verloskundigen ook bij milde medische indicaties bevallingen begeleiden (substitutie van zorg). Daarvoor moet de minister regie voeren richting VWS, NZA, ZN en zorgverzekeraars;
 • de experimenten te richten op het sociale domein, daar waar de kans op verbetering van uitkomsten het grootst is.

Onderteken als 60790e

Ik steun het verzoek van zwangeren, ouders en professionals aan de Tweede Kamer, om te garanderen dat keuzevrijheid van zwangeren voor zorgverlener en plaats van geboorte én laagdrempelige eerstelijns verloskundige zorg in de wijk behouden blijft.

Mijn oproep mag zichtbaar zijn.
Houdt me op de hoogte.

 

Ondertekenaars met een oproep aan- of bericht voor de politiek

Hodzelmans
Weert 
Laat vrouwen zelf beslissen, waar en hoe ze hun baby ter wereld willen brengen. Een vrouw doet dit al miljoenen jaren, of langer natuurlijk. En dan wil de politiek dit nu in gaan vullen.?? Laat dit bij de vrouw/moeder. Ben 4 keer thuis bevallen, zonder probleem.
Oosterveen M
Dedemsvaart 
Het moet toch niet gekker worden !! Nog even hebben we nergens geen keuze vrijheid meer in !!! Belachelijk dit weer !!
Wissink, EHJ
Weesp 
Ik ben 2 keer thuis bevallen en had het niet anders gewild. Het is aan vrouwen en hun partners te beslissen waar de bevalling plaatsvindt, NIET aan de politiek!
Sarbinowski M.C.H.S.
Dinteloord 
U heeft en mag geen recht uitspreken over de autonomie van een mens. De ouders dragen de zorg voor het kind, het kind is ze door god gegeven en u behoord ondergeschikt en ter dienst te zijn aan de mens, blijf van onze kinderen af!
Ellens-Non C.C.
Nieuw-Vennep 
Geef ons de vrijheid om te bevallen waar en met wie wij willen. Ons lijf, onze baby, onze keuze
L.H.P. Seerden
Ravenstein 
Blijf van onze kinderen af!
muyen van, A
Amsterdam 
Hou op met die top-down controledrift. Wij kunnen prima voor onszelf beslissen!!
B. Meijer
Amsterdam 
Voor het mooiste vak wat er is en niet mag verdwijnen!!!!!!!!
A.G. Dorrepaal
Bodegraven 
Vader van volwassen kinderen tussen de 30 en 40 jaar en ben opa van 6 kleinkinderen in leeftijd tot 5 jaar en 7de wordt verwacht in augustus 2021.
Kal
Barchem 
vrije gezond bepalende sfeer is er thuis voor ons als mensen.
JME Lammertzen
Utrecht 
Het medicaliseren van zo ongeveer alle natuurlijke, biologische processen (zelfherstellend vermogen benutten, bevallen, en zelfs belemmeren van doodgaan) zorgt m.i. voor een verarming van onze oerkennis en een verwijdering van onze eigen kracht, verbinding, vertrouwen op onszelf en groei. Een kind komt op het juiste moment op de wereld, en moet niet worden gehaast of vertraagd met medicatie. Zo is ook het meconium in het vruchtwater geen direct gevaar, maar meteen wordt de rit naar het ziekenhuis ingezet omdat het kindje het in zou kunnen slikken. Dat risico, vooral na 40 weken zwangerschap, is te verwaarlozen. Bron: https://www.amc.nl/web/specialismen/verloskunde/zwanger-en-bevallen-van-a-tot-z/meconium-poep-in-het-vruchtwater.htm Ik spreek uit eigen ervaring dat ik met 41 weken naar het ziekenhuis werd gehaast, waar ik vanwege langzame ontsluiting en een opschiet-protocol ivm wisselende shifts van verloskundigen, een onnatuurlijke hoeveelheid oxytocine kreeg toegediend, urenlang. Dit heeft uiteindelijk voor een uitgeputte baarmoederwand gezorgd waardoor ik 3,5 liter bloed verloor en met 'bloedspoed' geopereerd moest worden. Ik ben maandenlang uit de running geweest met enorme vermoeidheidssymptomen. Liever had ik het zelf gedaan, en de tijd genomen, thuis, in het bevalbad.
verhoeve, sn
Rotterdam 
Houd onze unieke zorg aan zwangeren en kraamvrouwen in stand. Deze zorg geeft fundamentele meerwaarde. Ik voelde mij in iedere situatie in goede handen door mijn verloskundige en kraamverzorgster.
Logmans mm
Nijmegen 
Dochter verloskundige
M C j van de Klundert
Diemen 
Een systeem met ontzettend goede uitkomsten (medisch én qua tevredenheid), maximale keuzevrijheid voor mensen, lage kosten, in veel landen wordt naar Nederland gekeken om te leren hoe het beter kan (qua uitkomsten en rechten van vrouwen). Waarom zou je het unieke en goede daaraan niet maximaal willen beschermen? Een andere bekostiging kan, maar zorg dat verloskundigen een gelijkwaardige stem in het landschap houden, en dat vrouwen niet inboeten aan keuzevrijheid. Die keuzevrijheid maakt ons sterker, doet ons recht en voorkomt zo veel ellende achteraf.
Polstra P
Duiven 
Tante,vrouw,gastvrouw,galeriehouder. Op de natuurlijke manier bevallen in je eigen veilige omgeving is een recht.Op een natuurlijke manier bevallen is niet voor niets bedacht door de moeder van ons allen,Moeder Natuur. Bevallen in het ziekenhuis voor wie dat wil is prima maar zeker niet als standaard voor iedereen. Autonomie en vrijheid van keuze hoe jij jouw leven inricht is een geboorterecht.
Leeuwen, van F
Meppel 
Niemand anders dan de zwangere zelf heeft te bepalen over haar eigen lichaam en wat ze er mee wil. Stel dat het wel verplicht word, hoeveel illegale situaties ga je uitlokken? De keuzevrijheid van een vrouw hoeft niet verder ingeperkt te worden en zeker niet met de onzin dat het veiliger zou zijn, want er zijn genoeg onderzoeken dat het thuis veiliger is. No way dat ik naar een ziekenhuis ga om mijn bevalling door te maken. Ik heb al 3 gezonde kinderen op de wereld gezet en de laatste met hypnobirthing. Dat kan ik echt elke moeder aanraden als je daar voor open staat. Verloskundige mogen wat mij betreft minder snel medisch inspringen.
M Kuiters-Krutikow
Brummen 
Met liefde voor mama's, babies & hulpverleners
Kramer J
Assendelft 
Ondanks dat de zorg in een ziekenhuis goed is, is de zorg van een verloskundige persoonlijker en op maat. Na twee bevallingen met mijn verloskundige, werd ik zwanger van een tweeling. Dit werd een ziekenhuisbevalling. Vanaf het eerste moment gaf ik aan dat het erg snel kon gaan bij de bevalling gezien mijn eerdere bevallingen. Dit werd gerelativeerd in het ziekenhuis, want gemiddeld gezien viel dat wel mee. Op de dag zelf was mijn verloskundige erbij in het ziekenhuis. Ik gaf aan dat ik persdrang voelde; mijn verloskundige wist dat het dan 'showtime' was. Ze moest de arts op de gang overtuigen om naar binnen te komen. 5 minuten later was mijn zoontje geboren. Ik weet niet hoe dit gegaan was zonder mijn verloskundige erbij. Zij is goud waard! Die persoonlijke zorg en aandacht is zo belangrijk bij zwangerschap en bevalling. Dat gun ik iedereen.
Bos mc
Petten 
Zeer bezorgd en moeder v.e. verloskundige iedereen in mijn familie is thuis bevallen, Dat is zoals het zou moeten zijn {op de med. indicaties na} Overheid koester deze unieke traditie.,Breek niet alles in deze wereld af, zeker niet dat wat volkomen natuurlijk is.
Dell'Omo L
Utrecht 
Freedom of choice is a very important aspect of a positive and respectful birth experience. The Netherlands should be proud of their current tradition which allows women to give birth where they feel at ease, with a professional of their choice. I gave birth at home with my first child, I am very happy about my choice, and I am going to do it again with my second.
Hupkens E
Amsterdam 
Psychotherapeut De politiek vernietigd zonder inhoudelijke reden belangrijke zorg op maat. Juist zo belangrijk om hulp te mogen kiezen en persoonlijk te houden!
Kuiters, J.D.
Dordrecht 
moeder Eigen keuze is belangrijk! Jezelf veilig voelen bij een verloskundige.
E.Y. van Donkelaar
Middelburg 
Helemaal persoonlijke keuze. Zwangerschap is geen ziekte.
Klompenmaker, E
Nijverdal 
zelf heb ik al 3 kinderen. met alle 3 moest ik uiteindelijk naar het zieken huis bij geboorte. al was ik liever thuis bevallen. dit doe ik voor de moeders die thuis kunnen bevallen, dit heb ik zelf nooit kunnen ervaren. in het ziekenhuis wordt het minder persoonlijk.het enigste voordeel van een ziekenhuis is dat je direct geholpen wordt mocht dit nodig zijn.
Zijlmans dpll.
Lieshout 
mijn bevallingen zijn thuis geweest en ik weet hoe belangrijk dat was.
T Land-Zoutewelle
Hendrik-Ido-Ambacht 
Tijdens mijn werk zie ik met eigen ogen hoe belangrijk de rol van de verloskundige is! Persoonlijk en het kan levensreddend zijn.
M.Diederen
Geleen 
Ik heb 4 kindjes thuis mogen baren onder begeleiding van mijn toppers van verloskundige praktijk, en hopelijk komende april weer! Als ik ooit opnieuw zwanger zou raken zou ik niks liever willen dan me weer zo veilig en gesteund voelen in het proces om een kindje te krijgen en zou ik dan ook per direct ervoor kiezen bij hun terug te gaan. Het ziekenhuis daarintegen benauwd me en daar voel ik me maar een van de vele nummertjes.
M van Eijk
Markelo 
Laat het gewoon zoals het is. Ik voel mij prettig en veilig in mijn praktijk dieniknzef heb gekozen in mijn eigen omgeving. Ik wil als zwangere een persoonlijke aanpak en niet het gevoel hebben op te gaan in de massa. De praktijk is minder dan tien minuten rijden, het ziekenhuis bijna drie kwartier.... Wat erg dat zwangere vrouwen nu de dupe worden van bezuinigingen...
Reinhardt CME
Oostvoorne 
keuzevrijheid, niet onnodig medicaliseren en persoonlijke benadering zijn een groot en belangrijk goed
Bom C.
's-Gravenhage 
Ik betwijfel of de kosten voor geboortezorg met de beoogde hervorming zal dalen. Verpleegkundigen geven al jaren aan dat er amper tijd is voor persoonlijke aandacht en zomaar een praatje. De benodigde persoonlijke preventieve laagdrempelige zorg zal hiermee in het geding komen met kans op een verhoogde babysterfte. Zo'n voorstel past toch niet in een land als Nederland?
C.S van de worp
Spijkenisse 
Als kraamverzorgende vind ik het belangrijk dat kraamvrouwen een vertrouwde verloskundige aan hun zij hebben voor tijdens en na de zwangerschap. Door deze in het begin zelf te kunnen kiezen, weet de vrouw waar ze aan toe is. Als dit via het zh gaat zal dit minder vertrouwt en minder persoonlijk worden/gaan voelen.
Klaassen
Spijkenisse 
Als je je zorgen maakt ga je naar de huisarts Wanneer je kies afbreekt ga je naar de tandarts Als je pijn in je rug hebt ga je naar de fysiotherapeut En als je zwanger bent ga je naar de verloskundige In mijn eigen wijk, laagdrempelig en vertrouwd. Wie komt er anders naar mij toe wanneer ik me rot schrik als ik bloedverlies heb? Of als ik van de trap af glij? Of als ik denk dat ik aan het bevallen ben maar het nog lang niet zo ver blijkt te zijn? Ik weet niet hoe ik zonder mijn verloskundige mijn zwangerschappen was door gekomen! Ik ken haar en zij kent mij! Waarom een fantastisch systeem helemaal om zeep helpen? In het ziekenhuis waren de mensen ook vriendelijk en behulpzaam daar niet van, maar mijn verloskundige geeft mij het gevoel dat zij er alleen voor mij is. Mijn derde kind was er zo snel dat ik er niet aan had moeten denken om nog naar het ziekenhuis te moeten rijden. Gelukkig was daar Mieke, mijn verloskundige en kwam het meer dan goed! De politiek staat er momenteel bol van: "de menselijke maat" moet terug! En dan halen ze de menselijke maat weg uit de zorg voor zwangere vrouwen.....ONBEGRIJPELIJK!
Geurts-Broekhuis A.S.
Spijkenisse 
In
Boswijk IE
Alkmaar 
Het thuis kunnen bevallen met eigen keuze voor verloskundige is een mooi recht. Daarbij ben ik tegen medicalisering van zo’n natuurlijk proces als een bevalling is.
Besemer, A.
Rotterdam 
aantasting van zelfbeschikking
van der Meulen
Bathmen 
Ik durf hierdoor op dit moment niet goed voor een tweede kindje te gaan, maar misschien is dat juist de bedoeling van de politiek....
van der Molen A.H.
Amersfoort 
Houd onze unieke zorg aan zwangeren en kraamvrouwen in stand
Vonk MAAW
Houten 
Laat ons niet verdwijnen, maar behoud ons unieke geboortesysteem en daarmee de beste zorg die we aan alle zwangeren en hun ongeboren kind kunnen geven
Kurvers
Nijmegen 
Een zwangere vrouw is geen zieke vrouw. Bevallen kan in de meeste gevallen thuis. Versterk een zwangere vrouw in haar kracht in plaats van het hospitaliseren van geboortezorg. Bevallen is iets natuurlijks. Met een goed georganiseerde geboortezorg kunnen vroedvrouwen en kraamverpleegkundigen het meerendeel van de vrouwen thuis ondersteunen gedurende een heel bijzondere periode in hun leven. De kennis omtrent bevallen en kramen is een specialisme waarbij medicalisering vaak niet nodig is. Dit specialisme is gebaseerd op en kennis en vertrouwen, en niet op angst en wantrouwen jegens een gezond functionerend lichaam. Goede gezondheid en zorg op maat voor zwangere en kind kan uitstekend gemonitoord worden door de vroedvrouw. Het ziekenhuis kan hierbij op indicatie meekijken en in overleg met vroedvrouw beslissen waar het zwaartepunt van de zorg het beste kan liggen. In nederland hebben we een uniek systeem waarin zwangeren thuis begeleid worden en thuis kunnen bevallen. Deze zorg is al zo oud als de mensheid, het is gesystematiseerd toen ook de gezondheidszorg gesystematiseerd werd. Het beroep vroedvrouw zal ong van omstreeks 1880/1890 stammen. Het geeft vrouwen zelfbeschikking over hun lichaam , de regie over de bevalling, de vrijheid om thuis in eigen omgeving vorm te geven
van Halsema, R.C.
Tuk 
Dit speelt in de hele gezondheidszorg. Vertrouwen in de zorgverlener lijkt er niet te zijn, alles wordt steeds maar verder weg en op vergrote schaal georganiseerd. Mensen willen zorg in de buurt en met hulpverleners en professionals die zelf betrokken zijn.